VLOERVERWARMING

Breidt uw systeem uit met verschillende soorten vloerverwarming.

Vloerverwarming is een interessant alternatief voor radiatoren om de ruimten mee te verwarmen. Er zijn talloze voordelen aan verbonden, met als voornaamste het lager energieverbruik en het feit dat dit zeer plaatsbesparend is. Hieronder sommen we de voor- en nadelen (mét oplossingen!) even voor u op.

 • Groter stralingsoppervlak: zorgt voor een gelijkmatige opwarming
 • Aangename en constante warmte
 • Lager energieverbruik: je haalt het beste uit uw condensatieketel bij het aanmaken van lage temperaturen
 • Plaatsbesparend: geen grote radiatoren die nuttige muren innemen, ook handig bij grote glaspartijen
 • In te regelen per zone

Welke systemen bestaan er?

Systeem waarbij de dekvloer rechtstreeks op het systeem kan gelegd worden zonder chape.

Systeem dat wordt overgoten met een chape.

Tacker-systeem - opbouwhoogte 150 - 250mm

Nat systeem waarbij de leidingen worden bevestigd in PUR of vaste isolatieplaten met behulp van tacker-nieten. Nadien volgt een laag chape vooraleer de dekvloer kan geplaatst worden.

Weergave van de verschillende lagen van vloerverwarming met het tacker-systeem. Hierbij worden de leidingen bevestigd in PUR met tacker-nieten.

Onderlaag - welfsels, beton, ...

PUR - 50 - 150mm

Tackernieten - 6 -4mm

Chape - 80mm boven buis

Dekvloer

Noppenplaat-systeem - opbouwhoogte 90 - 110mm

Nat systeem waarbij de leidingen worden vastgeklikt tussen de kunststof toplaag van de noppenplaten. Deze toplaag ligt bovenop een voorgevormde isolatieplaat, om de installatie te vergemakkelijken. Nadien volgt een laag chape vooraleer de dekvloer kan geplaatst worden.

Dekvloer

Weergave van de verschillende lagen van vloerverwarming met het noppen-systeem. De leidingen worden geplaatst in een voorgevormde noppenplaat.

Voorgevormde isolatieplaat - 11 - 30 mm

Noppenplaat - 17mm

Chape - 60mm boven buis

Onderlaag - welfsels, beton, ...

Droogbouw systeem - opbouwhoogte 25mm

Dit is een "droog" systeem (wat eigenlijk wil zeggen dat er geen chape aan te pas komt), waarbij de leidingen worden geplaatst in een voorgevormde isolatieplaat van slechts 25mm dik!

 

De stalen profielen verspreiden de warmte over het vloeroppervlak die door de leidingen loopt. Deze platen geleiden de warmte vele sneller dan een traditioneel systeem.

 

De dekvloer kan rechtstreeks op deze platen gelegd worden. Het droogsysteem kan geplaatst worden op een betonnen ondergrond, maar eveneens op een een houten ondervloer.

Weergave van de verschillende lagen van vloerverwarming met het droogbouw-systeem. De leidingen worden geplaatst in een voorgevormde plaat.

Voorgevormde isolatieplaat - 25 mm

Stalen Omega-profielen

Dekvloer - laminaat, parket,...

Onderlaag - welfsels, beton, houten constructie, OSB, ...

Kan ik dit zelf plaatsen?

Ook voor vloerverwarming kan u bij ons terecht. In onze toonzaal bekijken we samen de te verwarmen ruimtes en wordt een berekening gemaakt voor een compleet pakket met vloerverwarming.

Samenstelling van dergelijke pakketten:

 • Collectorgroep met onderdelen
 • Leidingwerk alupex met mantel
 • Duidelijk legplan na warmteverliesberekening

 

Elk zelfbouwpakket kan worden uitgebreid naargelang uw persoonlijke wensen. Samen met de installateur kan u de verschillende opbouwmogelijkheden bekijken.

 

Er zijn  verschillende systemen van vloerverwarming te kiezen: noppenplaat, tackersysteem, droogbouw systeem bij renovatie, ... Lees meer over de mogelijke systemen.

Kan ik vloerverwarming plaatsen in mijn renovatieproject?

Vaak zit het grote probleem bij renovatie bij de opbouwhoogte.

Droogbouw-isolatieplaten zijn de ideale oplossing wanneer er een geringe opbouwhoogte is. Een andere belangrijke eigenschap is het lage gewicht van het totale droogbouw-plaatsysteem. Hierdoor kan vloerverwarming ook worden toegepast op plaatsen waar de dragende constructie minder sterk is, zoals bijvoorbeeld bij toepassing op houten ondervloeren.

 

 

Ik heb een condensatieketel, is vloerverwarming dan een interessante keuze?

Absoluut! Een condensatieketel gaat namelijk een optimaal rendement leveren als deze een temperatuur moet genereren van 35 - 40°C. Dit optimaal rendement vertaalt zich dan ook in een lagere energiefactuur.

 

De werking van een condensatieketel is namelijk zeer gemakkelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld:

"Als je een pot water wil koken, gaat dit dan sneller als je het deksel op de pot zet? "

Plaats zelf je condensatieketel met behulp van de handige montageplaat van Ryba. Dit plug & play systeem zorgt ervoor dat iedereen dit zelf kan.

    Inderdaad, want het water gaat opwarmen en beginnen condenseren. Dit uit zich in druppels die onderaan het deksel hangen, als deze weer in de pot vallen warmen zij het water ook op.

Dezelfde redenering kan je volgen voor de condensatieketel. Je hebt dus minder energie nodig om het water in het CV-circuit op te warmen.

Kies je liever om je woning te verwarmen met een warmtepomp? Dan is vloerverwarming de beste keuze.

 

Een warmtepomp levert namelijk slechts temperaturen van 35-45°, dewelke ideaal zijn om de vloerverwarming aan te sturen.

Kies je liever om je woning te verwarmen met een warmtepomp? Dan is vloerverwarming de beste keuze.

Kan je vloerverwarming combineren met radiatoren?

Je kan uiteraard kiezen voor de combinatie van vloerverwarming en radiatoren. Maar dan dien je wel rekening te houden met de temperatuursverschillen. Want een radiator heeft al snel 55-65°C nodig om de ruimte te kunnen verwarmen, maar vloerverwarming slechts 35-45°C.

 

En het is heel belangrijk dat deze laatste de limiet van 45°C niet overschrijdt, want dit kan aanzienlijke schade veroorzaken aan je vloer! Vandaar dat er een pompgroep moet voorzien worden die deze twee temperaturen van mekaar gaat scheiden.

 

Je kan meevolgen op onderstaand schema:

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

De condensatieketel (1) gebruikt gas om koud water om te zetten naar warm water in twee circuits:

 • Eén sanitair circuit (2)
 • Eén verwarmingscircuit

 

Normaal gezien verlaat het warme CV-water de ketel naar een collector voor radiatoren of één voor vloerverwarming. Aangezien we hier met een combinatie van beide werken, gaat de aanvoer van dit warme CV-water eerst naar de pompgroep (3).

 

De pompgroep vormt 2 verwarmingscircuits i.p.v. 1:

 • Een aanvoer en retour voor de radiatoren (4)
 • Een aanvoer en retour voor de vloerverwarming (5)

 

Op deze manier kan je beide systemen optimaal combineren.

Welke dekvloeren kan je kiezen bij vloerverwarming?

tegel

gietvloer

tapijt

hout

RYBA CLICK & HEAT. Zelfbouwpakketten voor centrale verwarming.

SHOWROOM & INFOCENTER

Brechtsebaan 453

2900 Schoten

OPENINGSUREN

woe & za 13u00-17u00

& op afspraak